Een beugel op volwassen leeftijd? Dit zijn 4 tips
Steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel. En dat is helemaal niet gek: een recht gebit hebben loont namelijk altijd, ook op latere leeftijd. Bovendien krimpt je kaak als je ouder wordt. Hierdoor kunnen je tanden en kiezen gaan verschuiven. Overweeg je een beugel te nemen? Dan zijn dit 4 handige tips. Ook vertellen we hoe het zit met de vergoeding vanuit je basisverzekering.
1. Vergoeding vanuit je zorgverzekering
Alleen ernstige orthodontische problemen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Denk aan aangeboren afwijkingen, of een ernstige groeistoornis van je gebit. De meeste mensen moeten een beugel dan ook zelf betalen. Als je een tandartsverzekering hebt, dan kan het zijn dat de kosten voor je beugel deels worden gedekt. Je betaalt dan wel meer zorgpremie. Je zorgverzekeraar kan je meer vertellen over de precieze vergoeding voor een beugel.
2. Je gebit moet gezond zijn
Of je nu 20 jaar of 60+ bent: je kunt op elke leeftijd een beugel nemen. Wel moet je hele gebit gezond zijn. Als je bijvoorbeeld een tandvleesontsteking hebt, dan kan dit door een beugel snel erger worden. Veel mensen die roken hebben voortdurend geïrriteerd tandvlees. Het is in dat geval ook moeilijker om een beugel te plaatsen. Ook het gebruik van bepaalde ontstekingsremmende medicijnen, zoals NSAID’s, kan het lastiger maken om de stand van je gebit te veranderen. Het plaatsen van een proefbeugel kan dan helpen: dit laat meestal zien of een echte beugel zal werken.
3. Soms is een beugel niet genoeg
Een beugel kan scheve tanden vaak wel corrigeren. Maar ernstige problemen met je gebit kunnen niet gefixt worden. Daar is een kaakoperatie voor nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval als er iets mis is met de stand van je kaken. Of als je een grote overbeet hebt. Op volwassen leeftijd kunnen zulke problemen niet meer gecorrigeerd worden met alleen een beugel.
4. Verschillende soorten beugels
Tegenwoordig zijn er meerdere soorten beugels die je niet of nauwelijks ziet zitten. De doorzichtige slotjesbeugel is de bekendste optie. Maar er zijn ook nieuwere mogelijkheden. Zoals zelfligerende slotjes: dit is een slotjesbeugel zonder elastiekjes. Een linguale beugel is helemaal niet te zien. Deze slotjesbeugel zit aan de achterkant van je gebit. Ook is er Invisalign. Dit zijn doorzichtige kunststof hoesjes die op maat worden gemaakt, uitneembaar zijn, en precies over je tanden passen. Je orthodontist kan je precies vertellen welk type beugel voor jou het beste resultaat zal opleveren.